ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ e - ΕΦΚΑ ΑΠΟ 20/05 ΕΩΣ 30/05!!

Προτάσεις προς τους γονείς μιλώντας για κατασκήνωση


Προτάσεις προς τους γονείς μιλώντας για κατασκήνωση

Ο πρώτος καλοκαιρινός αποχωρισμός μπορεί να φοβίζει έναν γονέα, είναι ωστόσο απαραίτητος για να απολαύσει το παιδί ξέγνοιαστο μια μοναδική εμπειρία και να χαρεί. Δεν πρέπει να μεταφέρετε το δικό σας άγχος στο παιδί σας. Ψυχραιμία λοιπόν και όταν ξαναβρεθείτε, θα δείτε πόσο ωραία πέρασε.

Ποια είναι καλύτερη ηλικία για να πάει ένα παιδί στην κατασκήνωση; Θα μπορούσε να είναι ακόμα κι όταν το παιδί πηγαίνει Α’ δημοτικού. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να επιλεγεί ένα μικρό διάστημα.  Ένας φίλος για παρέα ή κάποια παιδιά που ξέρει από πριν θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερο στην προσαρμογή ενός παιδιού, αφού το περιβάλλον θα φαίνεται πιο οικείο με τα γνωστά πρόσωπα.

Καλό θα είναι οι γονείς να προετοιμάσουν κατάλληλα το παιδί λέγοντάς του για παράδειγμα: Θα μείνεις εκεί μία εβδομάδα. Εμείς θα σε σκεφτόμαστε, θα παίρνουμε τηλέφωνο να δούμε τι κάνεις. Θέλουμε να περάσεις καλά. Κάποιες στιγμές μπορεί να σου λείψουμε, να στενοχωρηθείς, να θες να φύγεις. Αν το αφήσεις θα σου περάσει. Δεν χρειάζεται με το που θα νιώσεις λίγο άσχημα να πεις “πρέπει να φύγω τώρα”. Θα ασχοληθείς με τα άλλα παιδιά και θα σου περάσει».

Αν τελικά το παιδί δεν προσαρμοστεί και επιλέξει να φύγει, δεν πρέπει να νιώσει συναισθήματα ενοχής, ότι δεν τα κατάφερε και έχασε μια σημαντική ευκαιρία. Η αντιμετώπιση από τους γονείς πρέπει να είναι εξαιρετικά ήπια. Για παράδειγμα ο γονέας μπορεί να πει στο παιδί: Θα βρούμε άλλους τρόπους να περάσεις ευχάριστα το καλοκαίρι και του χρόνου, μπορούμε να συζητήσουμε αν θέλεις να ξαναέρθεις στην κατασκήνωση.

Συστήνουμε στους γονείς τα εξής:

 • Μιλήστε στο παιδί με ενθουσιασμό για την κατασκήνωση
 • Διαβάστε μαζί με το παιδί το πρόγραμμα της κατασκήνωσης και διερευνήστε τι του αρέσει και τι όχι και αναζητήστε μαζί τις πιθανές λύσεις
 • Μπείτε σε φάση προετοιμασίας: δύο εβδομάδες πριν πάει το παιδί κατασκήνωση, ξεκινήστε πιο συστηματική εξάσκηση στα θέματα υγιεινής και κανόνων. Π.χ. καλό είναι να μάθει να στρώνει το κρεβάτι του ή να κάνει μπάνιο μόνο του ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένο. 
 • Εξηγήστε του πότε θα το παίρνετε τηλέφωνο και κάθε πότε θα πηγαίνετε να το βλέπετε. 
 • Κρατήστε επαφή. Αν και δεν χρειάζεται να τηλεφωνείτε συνεχώς για να δείτε αν το παιδί σας είναι καλά, από την άλλη πάλι μην αποφεύγετε να του τηλεφωνείτε από φόβο μήπως το ακούσετε στενοχωρημένο ή σας πει ότι θέλει να το πάρετε. Είναι σημαντικό πάντως να κρατάτε τακτική τηλεφωνική επαφή, ωστόσο  αποφεύγουμε να μιλήσουμε με το παιδί τις τρεις πρώτες ημέρες. Αν χρειαστεί το προσωπικό της κατασκήνωσης γνωρίζει πότε θα επικοινωνήσει μαζί σας.
  advice for parents olympia summer camp συμβουλες προς γονεις κατασκηνωση αρχαια ολυμπια
 • Μην πακετάρετε ηλεκτρονικά παιχνίδια ή γενικότερα ακριβά αντικείμενα. Αποδείξτε του πως μπορεί να ζήσει και χωρίς αυτά.
 • Δεν χρειάζεται να έχει το παιδί χρήματα μαζί του. Στην περίπτωση που του αφήσετε μερικά, μπορείτε να τα καταθέσετε στην «τράπεζα» που λειτουργεί στην γραμματεία με καθοδήγηση του παιδιού ως προς την διαχείριση του ποσού που θα του διαθέσετε για το συγκεκριμένο διάστημα. Με αυτό τον τρόπο δίνουμε τη δυνατότητα στο παιδί να διαπαιδαγωγηθεί στη διαχείριση του μικρού ποσού που του έχετε διαθέσει
 • Βάλτε μέτρο στην ανησυχία σας. Κάθε φορά που μιλάτε στο παιδί από το τηλέφωνο ή κατά τη διάρκεια του επισκεπτηρίου φροντίστε να είστε θετικοί, αποφεύγοντας τις ερωτήσεις που φανερώνουν ανησυχία όπως για παράδειγμα: «έφαγες;», «κοιμήθηκες καλά;», «βήχεις;», γιατί έτσι του μεταδίδετε το άγχος σας. Επιπλέον θα πρέπει να αποφύγετε την έκφραση των δικών σας συναισθημάτων και κυρίως του αισθήματος έλλειψης του παιδιού γιατί έτσι διεγείρετε το δικό του αίσθημα έλλειψης και ανασφάλειας. Αντίθετα, προσπαθήστε να συζητάτε και να το ρωτάτε για πράγματα ευχάριστα όπως «τι παιχνίδια παίξατε σήμερα;» ή «πώς λένε τον καινούριο σου φίλο;»
 • Στην κατασκήνωση Olympia Camp υπάρχει ιατρείο με μόνιμο ιατρό και στην περίπτωση που το παιδί σας έχει κάποια αλλεργία ή ακολουθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή, πρέπει να τον ενημερώσετε.

Διαβάστε επίσης :

Γιατί την «OLYMPIA CAMP»;

Γιατί ένα παιδί να πάει κατασκήνωση;

Οργανωτική λειτουργία κατασκήνωσης


Olympia Camp