ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ e - ΕΦΚΑ ΑΠΟ 20/05 ΕΩΣ 30/05!!
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ;

Πολλές φορές ακούμε από τον κύκλο μας «το παιδί πήγε κατασκήνωση», «θα δουλέψω σε κατασκήνωση», «πέρασα ωραία στην κατασκήνωση» κ.α.

Τι είναι όμως η κατασκήνωση;

Μέσα από αυτό το κείμενο θα προσπαθήσουμε να δώσουμε την δική μας απάντηση.

Κάναμε την ερώτηση αυτή μέσω των social media και μας ήρθαν απαντήσεις από παιδιά της δικής μας κατασκήνωσης. Πολλές από αυτές ξεχώρισαν και έτσι καταλάβαμε πως τα δικά μας αισθήματα για τον κατασκηνωτικό θεσμό, μοιάζουν με αυτά των παιδιών.


«Η κατασκήνωση είναι το δεύτερο σπίτι όπου κάθε καλοκαίρι με γεμίζει χαρά και ευτυχία», είπε η Μ.

«Οικογένεια και φίλοι», είπε η Δ.

«Είναι το μέρος που ξεχνιέμαι, γνωρίζω πολλούς φίλους και περνάω υπέροχα», είπε η Β.

«Είναι το μέρος που περνάμε μόνο καλά, είναι καταφύγιο, είναι κάτι που το περιμένουμε όλο το χρόνο», είπε η Κ.

«Οι καλύτερες 2 εβδομάδες του χρόνου», είπε ο Ν.»Η κατασκήνωση για εμένα είναι μια περίοδος που ξεχνάω τα προβλήματα της εποχής», είπε ο Σ.

«Είναι ξεγνοιασιά και όμορφες δημιουργικές στιγμές», είπε ο Η.

«Απόδραση από προβλήματα, έγνοιες, διαβάσματα. Για αυτό μας είναι πολύτιμη», είπε η Χ.


Λάβαμε τόσες πολλές όμορφες απαντήσεις που μας γέμισαν με θετικά συναισθήματα. Στο μυαλό μας έρχεται αμέσως κάθε καλοκαιρινή στιγμή όταν απαντάμε μέσα μας σε αυτήν την ερώτηση.

Κατασκήνωση είναι η κάθε στιγμή που προσπαθείς να προσφέρεις απλόχερα γέλιο, χαρά ψυχαγωγία σε όλα τα παιδιά. Να μεταδόσεις την αξία της συνεργασίας, της αλληλοβοήθειας, της αναγνώρισης της νίκης αλλά και την αξία του «κερδισμένου μέσα από μια ήττα».

Κατασκήνωση είναι κάθε στιγμή που αφήνεις στην άκρη την σωματική και ψυχική κούραση, πιάνεις το μικρόφωνο στο θέατρο και ξεσηκώνεις τα παιδιά για να βγάλουν από μέσα τους την χαρά.

Είναι οι στιγμές που ο κοινοτάρχης μόλις μπόρεσε να βρει χρόνο για φαγητό, χτυπάει το τηλέφωνο και φεύγει για να λύσει το πρόβλημα που προέκυψε στην κοινότητα του.

Είναι οι στιγμές που κάποιος υπεύθυνος δραστηριότητας μετά από πολλές ώρες πρόβας με πολλά διαφορετικά παιδιά, παίρνει δύναμη για να μην μείνει ούτε ένα παιδί χωρίς συμμετοχή σε οποιοδήποτε δρώμενο.

Είναι οι στιγμές που η υπάλληλος της γραμματείας θα αφήσει στην άκρη την «ζαλάδα» που επικρατεί στο κεφάλι της μετά από τις εκατοντάδες κλήσεις γονέων και θα εξηγήσει με τον βέλτιστο τρόπο το «γιατί δεν κάνει να μιλήσουμε με την μαμά αυτήν την ώρα» σε ένα μικρό παιδάκι.

Είναι οι στιγμές που πολλές διαφορετικές προσωπικότητες οι οποίες δουλεύουν μαζί διαφωνούν αλλά ο καθένας κάνει το πίσω βήμα για την παραγωγή του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

Κατασκήνωση είναι η επιμονή του αρχηγού για το «κάθε επόμενη ημέρα να είναι καλύτερη από την προηγούμενη», για κάθε παιδί ξεχωριστά που θα βρεθεί στην κατασκήνωση όλο το καλοκαίρι.


Κατασκήνωση είναι κάθε εικόνα που ζεις εκεί. Οι στιγμές που παίζεις για να φέρεις την νίκη στην ομάδα σου ή γελάς με την βραδινή σας παρουσίαση γεμίζοντας όμορφες αναμνήσεις. Οι αγκαλιές και οι χοροί στο θέατρο, η σιγή που επικρατεί σε κάθε ομιλία στελέχους που ξέρουμε ότι κάτι μας λέει για το καλό μας. Κατασκήνωση είναι η προσμονή που νιώθουμε κάθε Κυριακή για να δούμε τους γονείς μας αλλά και η επιθυμία μας να μην είμαστε μαζί τους στο αμάξι όταν θα φεύγουν. Να μείνουμε εκεί, στο δεύτερο σπίτι μας, με τους φίλους που γνωρίσαμε ή γνωρίζαμε ήδη να ετοιμαστούμε για να «πάρουμε» το πρώτο βραβείο στον επόμενο διαγωνισμό ή να γίνουμε οι νικητές στον χαμένο θησαυρό.


Κατασκήνωση είναι τα δάκρυα και οι αγκαλιές σε κάθε:
«Σε μια ώρα θα ΄ χουν όλα τελειώσει, πόσο γρήγορα περνάει ο καιρός» που ακούγεται το τελευταίο βράδυ στο θέατρο.


Μα μπορούμε να γράφουμε ώρες για το τι είναι η κατασκήνωση.

Μετά από όλα αυτά, θα τολμήσουμε να πούμε αυτό που είναι ευρέως διαδεδομένο στην συνείδηση των γονέων που εμπιστεύονται κάποια κατασκήνωση κάθε χρόνο.

Η κατασκήνωση είναι το θερινό σχολείο των παιδιών. Σε αυτό το σχολείο όμως δεν αναπτύσσονται τόσο οι γνώσεις. Αναπτύσσεται η παιδεία και ο χαρακτήρας του παιδιού. Μαθαίνει να συνεργάζεται, να ανεξαρτητοποιείται, να κοινωνικοποιείται,  να αναλαμβάνει τις ευθύνες του, να συνεργάζεται με άτομα που δεν ταιριάζει, να σέβεται τους κανόνες και πολλά άλλα.


Σήμερα, πλήθος οργανισμών και ταμείων δίνουν σε πολλούς γονείς την παροχή της δωρεάν κατασκήνωσης. Δώστε αυτήν την ευκαιρία στα παιδιά και την δυνατότητα να ξεχαστούν από τα προβλήματα που μαστίζουν την κοινωνία μας, να ανεξαρτητοποιηθούν και να δημιουργήσουν αναμνήσεις που θα τους συντροφεύουν σε όλη τους την ζωή.

Δώστε τους τη δυνατότητα να απαντάνε οι ίδιοι στο «ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ».


Olympia Camp